BlogRankers.com

Den unge Perssons lidanden

Detta är inte en think tank - det är ett mentalt akvarium.

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala

2005-11-30

Svenska kyrkan vill inte dansa

Samhällsdebatten vad gäller homosexualitet i kyrkan står mig just nu så långt upp i halsen att jag har svårt att få fram de kväljningar som gör sig lika gällande i sammanhanget. Hela det svenska samhället står just nu och gnölar om huruvida homosexualitet går ihop med den svenska kyrkan... hela samhället bortsett från Svenska kyrkan alltså. När det väl bjuds upp till dans står Svenska kyrkan längs väggen och nervöst stampar takten i smyg, precis som en finnig 15-åring på klassfesten i nian som egentligen ingenting hellre vill än att kasta sig ut på dansgolvet och känna lite på köttet men ändå tackar nej när han blir uppbjuden eftersom han är rädd för att göra bort sig. Fegare och mer osympatisk rackare får man leta efter.
Det förefaller som att Gustav Vasa sög musten ur den tidigare så modiga kyrkan som sedan dess inte vågat sig på att företräda en enda åsikt. Istället står man lite på allas sida så att ingen ska bli ledsen, den svenska modellen fungerar väl... Å ena sidan går någon kvasiauktoritär representant ut och säger att det är väl typ okej för kyrkan med homosexuella. Det är väldigt viktigt att det inte är en för auktoritär person för då blir det väldigt jobbigt att bortförklara det sen om det inte skulle gå väl hem i stugorna. Å andra sidan låter man ett par hundra präster hållas med sina protester mot kyrkobögeriet. Prästerna som är emot den homovänliga kyrkan säger glatt att det står i strid med Bibeln. Svenska Kyrkan, å sin sida, låter dem glatt hållas utan att säga emot på något vis. Det behövs tydligen inte, det viktiga är att man inte håller med. Bäst är nog att enbart knipa käft.
Svenska kyrkan måste bestämma sig för hur hårt den tar på vad som står i Bibeln. Oavsett vad de bestämmer sig för måste ta ställning till detta offentligt och ordentligt. Antingen är det okej med homosexuella för kyrkan och så var det bra med det, eller så är det inte okej med hänvisning till att Bibeln säger att det är det inte. Vad som helst är bättre än att fortsätta hyckla...
Katolska kyrkan är det i alla fall stil på. Den gode påven Benedictus XVI har idag låtit meddela att homosexualitet är onaturligt. Så är det och så har det varit inom kristendomen sedan urminnes. Ett tydligt ställningstagande, ska det vara så mycket begärt egentligen? Protestantismens ledare måste samlas internationellt och göra upp med sin inställning till homosexuella en gång för alla.

Ett råd till RFSL på vägen: Starta ett upprop mot Svenska Kyrkan, tvinga dem att ta ställning. Antingen gör de total avbön från sin semihomofoba inställning eller så blir det ett kraftigt medlemsras. En maktkamp mellan RFSL:arna och Sveriges alla PK-medborgare skulle bli en spännande sådan och det vore väl fan om inte kyrkan skulle förlora den striden också. Jag tror aldrig att de kan uppbåda styrkan att ta itu med sina egna präster.