BlogRankers.com

Den unge Perssons lidanden

Detta är inte en think tank - det är ett mentalt akvarium.

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala

2005-12-07

Världens bästa underhållning

Just visas nästan dagligen brottstycken av världens i särklass bästa underhållning. Snudd på live från Irak. Rättegången mot Saddam Hussein är ett lysande exempel på en värdig realityshow! Nya sändningar varje dag och ständigt nya upptåg från den spralliga spjuvern Saddam. Hans ständigt impertinenta attityd gentemot domaren och vittnena gör att det är svårt att låta bli att skratta sig fördärvad. Det faktum att hela rättegången har blivit en stor jävla cirkus gör ingenting sämre. Min favorit hittills var när Saddam under ett förhör om en masskaer på ca 10 000 shiamuslimer först inte låtsades känna till två helgon, profeten Muhammeds barnbarn imamerna Abbas och Hussein, lägligt nog, för att sedan utbrista "Vilka menar du? De där galna jävlarna?!" Detta fick till följd att Saddam åkte på ett rejält kok stryk av två av rättens tjänstemän. Helt lysande...


Just nu rapporteras det till exempel att Saddam vägrar att gå in i rättegångssalen. Orsaken är mer eller mindre utbrändhet... Och så sent som igår satt han och trakasserade vittnen! Säga vad man vill, men det är bra TV!


Att domstolen i sig är lite väl luddigt förankrad i folkrätten gör egentligen ingenting bättre. Hade det inte varit bättre att, som Sierra Leone gjort, genom ett avtal med FN upprätta en domstol som består av dels internationella domare och dels inhemska sådana. Detta hade med all säkerhet gett domstolen större legitmitet åtminstone internationellt och det är viktigt. Det är givetvis av största vikt att även irakierna själva känner förtroende för domstolen, men det här är en av vår samtids viktigaste rättegångar och borde kanske inte skötas hur lättvindligt som helst. Även Human Rights Watch anser att Irak saknar domare och juridisk personal med erfarenhet av komplicerade rättegångar. Rättegångar i Irak har tidigare varat i högst ett par dagar.



Nåja, skit samma! Bara de släpper det på DVD sen...