BlogRankers.com

Den unge Perssons lidanden

Detta är inte en think tank - det är ett mentalt akvarium.

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala

2006-05-30

Vi vill också skjuta barn!

Den senaste tiden är det få saker som har stört mig så mycket som den svenska militären. För ett par veckor sedan kunde jag känna vissa sympatier med stackarna när man fick läsa om att fungerande vapensystem för miljontals kronor skulle komma att skrotas eftersom den svenska militären inte har tillräckligt mycket pengar. Det kändes som något av ett slöseri, det är svårt att komma ifrån. Men resan från sympatiernas land skedde för gott med en enkelbiljett i första klass när de började göra enorma reklamkampanjer bara ett par dagar senare. Och för vad???

Jo, först gällde det naturligtvis att lansera årets höstkollektion. Bland nyheterna fanns bland annat en, i vissa kretsar länge emotsedd, stass i ökenkamouflage...... Varför?? Antingen kan vi släppa neutralitetens sarg och erkänna att vi tänkte nyttja den utomlands eller så kan vi börja gissa var i vårt avlånga land detta ökenkamouflage kan vara behändigt... De skånska stäpperna är inte vad de en gång var, så är det bara... En flanellskjorta och en keps från Odalmännen är det bästa sättet att smälta in där nere. Det kändes väldigt svårtmotiverat att försöka sälja in det hela hos allmännheten.

Men det var ändå ingenting mot vad som komma skulle. Efter ytterligare någon vecka var det dags för nya bottenrekord i marknadsföring, nya marknader att ta över, nämligen TV-reklam! Jag vet fortfarande inte vad fan de ville åstadkomma med det hela. Den mest lysande reklamen bestod av följande: Bilder på en sönderbombad stad, ett barn som gråter i en husruin och sist men inte minst soldater som stormar ett bostadshus... Och så vitt jag förstår är budskapet de vill förmedla att vi behöver fler militärer...? Vilket är lite lustigt, för när jag ser den där reklamen får jag snarare känslan att vi skulle behöva färre militärer. Någonstans i närheten av, tja, säg... INGA militärer kanske... Vore inte det en bättre lösning...?

Om man nu prompt känner att man måste öka stödet för militären, vore det inte en bättre idé att göra reklam där man visar militärer som faktiskt uträttar någonting positivt i den här jävla världen?? Varför inte bilder på en militär som korsar fiendeeld för att rädda ett litet barn, eller på FN-trupper som ser till att folket i en by i Sudan kan gå och hämta vatten i brunnen utan att få ett kulhål mellan ögonen?? Men neej... Inte då. Varför gör de så här? Det kan iofs vara en helt usel reklambyrå, men det känns svårköpt. Någonstans i militärledningen finns åtminstone någon som förstår sånt här.

Svaret är nog att det är inte det de vill göra. De vill inte hjälpa en bunt svältande afrikaner som ändå kommer dö av aids förr eller senare. Nej då, de vill ut i fält och slå hundar, skjuta barn och våldta utsatta kvinnor. Och varför inte? Alla andra gör det...